Kalajoelle hankittiin ehtoollisviiniksi picardonia Kokkolasta ja Raahesta

Kalajoen emäseurakunnan viinikassan varoista suurin osa saatiin 1700-luvun lopulla ja 1800-luvun alussa tätä tarkoitusta varten jyvitetyistä viiniviljoista, joita oli vuotta kohden reilut kaksi tynnyriä, yleensä toinen ruista ja toinen kauraa. Viiniviljat myytiin huutokaupalla eniten tarjoavalle. Viljoista saadut varat eivät kuitenkaan riittäneet koko vuoden ehtoollisviineihin ja öylätteihin ja niinpä vajauksen paikkaamiseksi ehtoollisvierailta perittiin erillinen maksu, viiniraha.

Viinirahan suuruus ja sen määräytyminen vaihtelivat eri aikoina. Vuonna 1804 oli käytössä kertamaksu. Yksi ehtoollinen maksoi kuusi runstykkiä, eli puoli killinkiä hengeltä. Vuonna 1825 käytössä oli vuosimaksu, joka oli neljä killinkiä hengeltä. Vuonna 1847 käytössä oli jälleen kertamaksu, joka oli nyt kaksi kopeekkaa. Tämä vastasi suurin piirtein kahdeksaa runstykkiä, eli noin 2/3 killinkiä. Kirkon luottamushenkilöt, mm. kirkkoväärti ja kuudennusmiehet perheineen oli vapautettu viinirahamaksuista.

Kirkkoväärti eli kirkonisäntä oli seurakunnan merkittävin luottamusmies, jonka tehtävänä oli huolehtia kirkon omaisuudesta. Hän huolehti kiinteän omaisuuden lisäksi kirkon saatavien perinnästä ja eri tarkoituksiin kootuista kassoista. Viinikassan hoitajana kirkonisännän vastuulla oli myös ehtoollisviinin hankkiminen. Kalajoen emäseurakunnan kirkkoväärteinä toimivat 1700-luvun lopulla ja 1800-luvun alussa mm. Diedrich Näbb (1710–1785), Yrjö Rahkola (1728–1790) ja Antti Lankila (1755–1832).

Viinikassan tilikirjan mukaan Kalajoen emäseurakunta osti 1700-luvun lopulla vuosittain puoli aamia ja puolitoista ankkuria ranskalaista viiniä ehtoollisia varten. Aami vastasi noin 157 litraa ja ankkuri neljäsosaa tästä eli n. 39,25 litraa. Kalajoelle hankittiin siis vuosittain yhteensä n. 137,5 litraa viiniä. 1800-luvulla toimitetun viinin määriä mitattiin kannuina. Yksi kannu vastasi n. 2,6 litraa. 1820-luvun puoliväliin saakka viiniä ostettiin vuosittain 42–43 kannua eli n. 110–112,5 litraa. Tämän jälkeen vuosittain ostetun viinin määrää nostettiin 56–57 kannuun eli n. 146,5–149 litraan.

1810-luvulla ja 1820-luvun alussa viiniä hankittiin Kalajoelle Kokkolasta. Sitä toimittivat mm. kauppiaat Westberg, Kyntzell ja Favorin. Heidän toimittamansa viini oli yleensä picardon-merkkistä. Vuodesta 1822 lähtien picardonia ryhdyttiin hankkimaan raahelaiselta kauppiaalta Nils Bergiltä. Hänen kuoltuaan viinintoimittamista jatkoi hänen leskensä aina 1840-luvulle saakka.

Kalajoen seurakunnan ehtoolliskalkki vuodelta 1801
Kuvassa Kalajoen seurakunnan ehtoolliskalkki vuodelta 1801


Kirjoitus on julkaistu alun perin Kalajokiset -facebook-ryhmässä 13.4.2017

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kalajoen mestauspaikoista ja viimeisistä kuolemantuomioista

Kalajoen ruotusotilastorpista ja sotilasnimistä

Mistä kalajokiset ovat peräisin?