Kahvi tuli Kalajoen talonpoikaistaloihin 1850-luvulla
Kalajoen talonpoikaisväestön
perukirjoista voi päätellä, milloin pitäjän rahvas alkoi juomaan
kahvia. Isäntien ja emäntien jäämistöistä löytyy melko
yleisesti kahvipannuja ja kahvikuppeja jo 1860- ja 1870-luvuilta.
Myös 1850-luvulla kuolleilta löytyy joitain kahvipannuja, mutta ei
vielä 1840-luvulla kuolleilta, ei ainakaan talonpoikaisväestöltä.
Säätyläisten jäämistöistä kahvivälineitä löytynee jo paljon
aikaisemmin, ehkä jo 1700-luvun puolelta. Alkuun kahvi todella
olikin herrojen herkku ja varakkaiden juoma. Vauraimmissakin talonpoikaistaloissa sitä juotiin alkuun vain sunnuntaiaamuisin.
Tyngällä 28. joulukuuta 1858 kuolleen
Kaisa Sofia Kaarlentytär Perhe l. Tiinasen ja samalla kylällä 21. maaliskuuta
1856 kuolleen Aabraham Aabrahaminpoika Konun jäämistöistä
löytyy ensimmäisiä Kalajoen talonpoikaisväestön kahvipannuja.
Aabraham Konu oli kotoisin Ylivieskan suunnnalta ja Kaisa Sofia
puolestaan ruotsinkieliseltä Pohjanmaalta, Kokkolan pitäjän
Kaustarin kylältä, Tyllin talosta. Etelänkylällä 2. maaliskuuta
1862 kuolleen pitäjänsuutari Aabraham Mikonpoika Ahlbäckin
jäämistöstä löytyy kahvipannun lisäksi posliininen muki, kaksi
paria posliinisia kahvikuppeja sekä kaksi posliinista talriikkia,
eli kahvikupin alulautasta. Näiden lisäksi hänen jäämistöstään
löytyy vielä hopeinen teelusikka. Melkoisen hienostelevaa,
suorastaan tyylikästä.
1800-luvun kahvipannut valmistettiin
kuparista. Kyseinen metalli johti hyvin lämpöä, mutta siitä
valmistetuista astioista liukeni helposti myrkkyjä
keitettävään nesteeseen. Ongelma ratkaistiin tinaamalla
kuparipannun sisäosat. Jos pannuun tuli suurempi lommo tai siitä irtosi palanen, pyrittiin se korjauttamaan jos vain mahdollista, sillä kupari oli kallista materiaalia. Kahvinjuonnin yleistyminen tiesikin töitä kuparisepille ja tinureille, eli kattilan- ja pannunpaikkaajille. Suomessa kierteli talosta taloon
tinureita korjaamassa käytössä kuluneita kuparipannuja vielä 1900-luvun jälkimmäisellä puoliskolla.
Melko yleisesti vielä 1800- ja
1900-lukujen taitteessa kahvipavut ostettiin raakana, paahdettiin
itse kotona paistinpannulla ja jauhettiin morttelissa. Kahvimyllyt ja
prännärit eli polttimet eli kahvipaahtimet yleistyivät vasta
1900-luvun puolella. 1920-luvun lopulla valmiiksi paahdetun kahvin
myynti ylitti raakakahvin myynnin Suomessa. Prännäreiden aikakausi
jäi melko lyhyeksi.
Kommentit
Lähetä kommentti